Basilicum Laude, oftewel het Saizonnetje in huis


“Weten we al wat we gaan brouwen?” was de vraag van Willem op 25 september 2017, er zou namelijk op de volgende 7 oktober weer gebrouwen worden en normaliter waren er al lang vele ideeën over de brouwers-chat gevlogen. Deze keer was dat echter niet zo, de Hemelporter zat namelijk nog maar net in de fles. Het nieuwste lid van de metgezel-club, Arnout, kwam echter met een geweldig idee: “Basilicum, met citroengras”. Misschien ten overvloede, maar met het idee heeft hij direct duidelijk zijn toegevoegde waarde bewezen. Omdat je met de ingrediënten nog steeds vele kanten op kan qua mouten werden een tweede keuze gemaakt: een bier van het type sasion, een eerste keer voor Metgezel.

Nu had brouwer Rutger mooie basilicumplanten groeien, met meer dan genoeg blad voor 20 liter bier. Het noodlot sloeg echter toe, en enkele dagen vóór het brouwen bezweek de basilicum onder een schimmel, na maanden tedere verzorging. Achteraf misschien een geluk bij een ongeluk, als vervanging werd namelijk gezamenlijk met de citroengras ook basilicum bij de toko gehaald. Deze Aziatische basilicum is zoeter dan de basilicum die we veelal uit de Italiaanse keuken kennen, en word in gerechten ook vaak gebruikt met citroengras.

Informatie over de hoeveelheden van deze verse ingrediënten voor een bier bleken lastig te vinden, wat natuurlijk een leuke uitdaging is. We bleken op de brouwdag té voorzichtig zijn geweest, de tientallen grammen de laatste 5 minuten koken hadden niet het gewenste effect.

Omdat we toch meer dan een simpele, alhoewel ook lekkere, saison wilden maken, hebben we na de enkele dagen hoofdgisting eens geproefd. Nauwelijks basilicum of citroengras. Na kort overleg opnieuw de weegschaal erbij gepakt, de planten even ontsmet door kort te koken, en als wijze van ‘drooghop’ in het vat gegooid.

Bang dat het een té groot effect zou hebben, proefden we na enkele dagen weer. Het was al iets beter, maar nog niet genoeg. Nóg een klein beetje citroengras er bij, en tot het bottelen laten zitten. Natuurlijk hebben we nog even geproefd vlak voordat het bier de flesjes in ging, en de extra moeite werd beloond: een frisse basilicum- en citroengrassmaak kwam onze zintuigen tegemoet!

Evaring: komt nog