Bij Metgezel houden we van experimenteren, en zo is het ook bij dit brouwsel gegaan. Een IPA is tegenwoordig weinig bijzonders meer. Het is zeker een lekkere biersoort, er zijn vele variaties in smaken, en ook onder de brouwers is het een favoriet type. We wilden het echter wat unieker maken, en daarom zijn we gegaan voor eikenhouten vaten voor de nagisting! Oké, dat is niet helemaal waar, maar we hebben de smaak proberen te benaderen door houtsnippers aan het bier te voegen. Nu waren we benieuwd naar het precieze effect, dus bij wijze van controle hebben we het maar aan de helft van het bier toegevoegd. Een A/B test! De combinatie van hop en hout doet je wanen in een naaldbomenbos, de lichte kleur brengt je tot rust en het prikkelende koolzuur daagt je uit naar meer.
Het nadeel van een A/B test is: het bier gaat twee keer zo hard op, want iedereen probeert ze beide. Alleen bij de meester brouwers is bekend welke het hout bevat, X of Y? Als we het goed gedaan hebben is het wel duidelijk, en weet je bij welke je ‘oak lekker’ mag zeggen.