Nieuwe creatie: Grodziskie

Een wat? De naam heeft wel wat weg van een uit de hand gelopen dronken typefout van ‘Gruit‘. Maar dat is het type niet, verwacht hem in de toekomst trouwens wel een keer! Afgelopen zondag, 10 juli, hebben we een zogenaamde ‘Grodziskie‘ gebrouwen. Dit is een type dat zijn oorsprong vind in Polen, met de bijzondere eigenschap dat het volledig gebrouwen is met tarwemout. En niet zomaar tarwemout, op eikenhout gerookt tarwemout! Tijdens het brouwen gaf dit al snel een leuk effect, bij het maischen vulden de keuken zich met een aangename geur die volgens sommigen ‘bacon!’ en anderen ‘rookworst!’ was.

Gecombineerd met een tweetal hopsoorten (Perle & Saaz voor de kenners) en natuurlijk het gist (Safele #04) zijn er geen ingrediënten. Maar dit baart ons geen zorgen, de complexe processen tijdens het koken en gisten zullen naar alle waarschijnlijkheid een mooi bier opleveren!

Hij zal te drinken zijn tegen het einde van de zomer, waar dit type prima op zijn plaats zal zijn: Een kleine neiging richting witbier, maar ook met de rokerige geuren van de herfst. Al hopen wij natuurlijk dat deze zomer lang duurt, wij brouwers zitten graag in de zon van ons bier te genieten!